Linkovi

Vize i sigurnost

mvpei.hr – Vizni režimu za Hr, tu možete vidjeti za koje nam sve zemlje treba viza, ppgledati na dnu stranice.

wikipedia.org – Vrlo pregledna mapa gdje se sve može putovati bez vize sa hrvatskim, talijanskim, bosanskim, crnogorskim ili srpskim državljanstvom.

embassiesabroad.com – Vrlo pregledna i jednostavna stranica na kojoj možete naći adrese svih diplomatskih predstavništva neke određene zemlje u svijetu ili adrese svih diplomatskih predstavništva u nekoj određenoj zemlji.

britansko MVP i njihove info o sigurnosti – Redovito updejtane informacije o sigurnosti o svim zemljama svijeta. Po mom mišljenju često pušu na hladno ali ipak bolje je dati koje upozorenje više nego podcjeniti stanje u nekoj zemlji

passports.lidicity.com – Jednostavan pregled izgleda svih svjetskih putovnica. Neće biti od ikakve koristi kod planiranja putovanja ali je zanimljivo… nekima

Forumi i vodiči

lonelyplanet.com – Web stranica popularnog vodiča kojeg možete kupiti u našim knjižarama. U PDF formatu ga možete naći po torentima ali ako želite legalnu PDF kopiju kupite ju ovdje. Kad kupujete online PDF verziju, ne morate kupiti cijeli vodič nego samo ona poglavlja koja vam trebaju.

LP vodiči imaju jednu manu, prečesto su hoteli i restorani koji su u njemu navedeni skuplji nego to vodič navodi. To se nazova LP efekt: vlasnici vide da su u LP-iu i znajući da će se povećati broj turista dignu cijene. Mape ponekad znaju biti netočne. Doduše to je rijetko ali zna biti problem, pogotovo kad sa svom prtljagom na leđima na 3000 m n/v tražite nešto šta se nalazi na drugom kraju gradića. Neki LP-ijevi su dobri neki dosta loši, ovisno o zemljama.

frommers.com – Još jedan od poznatih vodiča. Printani vodiči iako dobri, ne pokrivaju baš svaku zemlju na planetu ali zato na web stranici imaju osnovne vodiče za skoro sve kutke. Printani se mogu naručiti preko amazona i sličnih stranica.

roughguides.com – Poznati vodič kojeg još nisam imao prilike prelistati. Prodaju štampano izdanje i e-book.

DK Eyewitness – Za one koji žele vodič s više slika na uštrb teksta

virtualtourist.com – Putopisi, savjeti, slike, odlična stranica na kojoj se isto tako može izvući hrpa korisnih informacija

trekearth.com – Najbolje mjesto gdje možete naći bezbrojne amaterske fotografije iz doslovce cijelog svijeta. Također možete i uploadati svoje.

inyourpocket – Vodič kojeg možete besplatno isprintati, na raspolaganju samo za neke europske zemlje i gradove

geobeats – Još jedan site gdje možete pogledati video snimke raznih destinacija ali ovaj put i s drugih kontinenata

arrivalguides.com – Vodiči gradova koji se mogu besplatno skinuti

atlasobscura.com – Ovaj link će biti koristan putnicima koji žele tokom svojih putovanja vidjeti nešto drugačije, nešto bizarno, ponekad i morbidno ili samo neobično

pintprice.com – Vodič cijena piva u svijetu. Najvažnija sporedna cijena u svemiru

Automobil

s djecom na put – Ne mogu a da ne primijetim koliko roditelja vozi svoju malu djecu poput vreća krumpira: ubace ih u auto bez vezivanja ili šta je još gore drže ih u naručju. Čine to čak i pored autosjedalice. Bez obzira vezivali vaše dijete ili ne, preporučam vam da pročitate ovu stranicu. Ima malo teksta i savršeno je jasno napisan. Pročitajte i razmislite o tome. ”Vozim polako i oprezno” je glupi izgovor – niste sami na cesti i svakog trenutka možete naletjeti na nekoga tko ne vozi ni polako ni oprezno! Nemojte dozvoliti da radi vlastite komocije ili lijenosti jednog dana gorko plačete nad posljedicama koje ste vrlo lako mogli izbjeći.
Ako vas tekst nije uvjerio pogledajte ove video isječke crash testova i zamislite vaše dijete na mjestu lutaka. Izgleda grubo? Nakon ovoga ne možete reći ”nismo znali”.

viamichelin.com – Kad vam zatreba koliko kilometara ima od npr. Sofije do Praga, ako vas zanima koliko ćete na tom pravcu potrošiti goriva i cestarine onda je to najbolje mjesto za to.

google maps – Za slučaj da je netko pao s mendule i da nikad nije čuo za to

cijene goriva u EU – naslov sve govori, pregledno

LPG po Europi – Svima vama koji se po inozemstvu vozite na plin ovo bi moglo dobro doći. Stranica gdje možete vidjeti poziciju i radno vrijeme punionica te cijene LPG-a s naznakom datuma kad su zadnji put ažurirane. Ako se netom vozite na Firefox onda možete koristiti i njihov LPG route planer (sa IE ne radi). Stranica je na njemačkom jeziku ali zato ima ugrađen i prevoditelj.

cijene cestarina u Europi – Redovito updejtana stranica slovenskog auto kluba, iako svi izračuni kreću iz Ljubljane ipak je dovoljno iskoristiva.

skijanje.hr – Osim šta je ovo stranica sa stvarno puno informacija vezanim za skijanje (npr recenzije skijališta), ima i odličan kutak sa informacijama o vožnji u zimskim uvjetima, cestarnama i sl. za Hr i sve zemlje u okolici koje vrijede za poznate skijaške destinacije

gpsreview.net – Za sve one koji namjeravaju kupiti GPS a nemaju pojma koji odabrati

besplatne mape za GPS – Gdje ih naći? Mape i softvere za sve imalo poznate GPS-ove najlakše je naći na forumu PjPiCrWtareqz. Link ne mogu dati (čak ni e-mailom, ne morate ni pokušavati), često mijenjaju domenu a ponekad su neko vrijeme off line. Do njega ćete morati sami googlanjem. Znam, gnjavaža je ali za besplatne stvari se ponekad treba malo potruditi. Upozorenje: na sličnim stranicama možete lako pobrati nekakvo smeće (npr. spyware), tako da ne bi bilo ”nismo znali”. Kad isprobate besplatne mape i softver, obavezno kupite nove od ovlaštenog prodavača 🙂

najgora križanja – Ako se svakodnevno ispilavate sa gužvom na križanjima, bacite pogled ovdje. Vjerujem da će vam biti bar malo lakše 🙂

najopasnije ceste – Na ovom linku su one relativno blizu nama u Europi, ima još nekoliko linkova za ceste na drugim kontinentima. Za slučaj da se želite provozati malo drugačijim rutama.

Taksi

cijene taksija – cijene taksija u nekim većim gradovima, uglavnom europskim

Autobus

autobusni-kolodvor.com – Odlična i za korištenje jednostavna stranica sa kompletnim voznim redovima gradova Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore

busstation.net – Autobusne kompanije i kolodvori u svijetu. Podaci nisu potpuni, fali dosta toga ali svejedno može jako dobro poslužiti, pogotovo direktni linkovi na stranice kompanija koji vam mogu uštedjeti dosta guglanja

Avion

kls2.com – Popis svih aviokompanija u svijetu

etn.nl – Popis svih low cost aviokompanija u svijetu

skyscanner.net – Po mom mišljenju najpreglednija stranica namijenjena potrazi za jeftinim letovima u Europi i bližoj okolici. Odmah daje cijeli raspon cijena za određeni mjesec i redirektira na stranicu odabrane avio kompanije bez dodatnih troškova na cijenu avio karte

wegolo – Alternativa scyscanneru, hvale se time da se karta low cost kompanija može kupiti direktno preko njih (scyscanner preusmjerava na site LC kompanije) međutim preko wegola ćete platiti vjerojatno skuplje nego da kupite direktno od kompanije.

– Sljedeći pretraživači mogu poslužiti za potragu za avio kartama:
amadeus.net
kayak.com – na ovom siteu moguće su razlike u cijenama istog leta kod odabira različitih država (gore desno)
expedia.com
travelocity.com
vayama.com
opodo.com
Važno je reći da je za jedno te isti let moguće da će svaka stranica bacati drugačiju cijenu tako da je najbolje isprobati ih sve i vidjeti gdje je najpovoljnije. Naravno nisu to jedini siteovi ali su jedni od poznatijih. Moguća je rezervacija hotela i rent-a-cara ali neće biti najjeftiniji.

aviokarte.com.hr – Ionako dobar i realan domaći pretraživač nakon redizajna je još potpuniji i pregledniji. Pogledate cijenu i raspoloživost leta a avio kartu sa tim podacima kupite preko njih ili gdje god želite. U istom cugu možete rezervirati hotel i rent-a-car, makar za najjeftinije hotele morati ćete baciti oko na jedan od stranih siteova. Uz cijenu karte zaračunavaju proviziju od 75kn za razliku od većine ostalih koji istu stvar za istu kartu naplaćuju 200kn (jesen 2012.)!

odklop.com – Ako ste fleksibilni s vremenom pomoću njih možete naći zbilja jeftine charter letove. Imaju poslovnicu i u Zagrebu. Treba voditi računa da niže cijene vrijede isključivo za objavljene datume.

sleepinginairports.net – Potrefilo vam se da morate provesti noć na nekom od aerodroma? Ok, ovdje ćete sigurno naći potrebne informacije

airlinequality.com – Namijenjeno svima koji žele pročitati tuđa iskustva i komentare na razne aerodrome i aviokompanije

flightstats.com – Dobra stranica gdje se mogu pratiti svi dolasci i odlasci sa svih važnijih aerodroma. Za veliki broj letova postoji mogućnost trackinga tj. da u realnom trenutku vidite gdje se nalazi određeni avion tokom leta. Mana je šta ponekad nastane i 20-30min pauze između refrešanja.

dohop.com – Ponekad je potrebna brza i jednostavna informacija o povezanosti nekog aerodroma tj. s kojim je drugim aerodromima direktno povezan i koje sve kompanije lete s njega. To nije potrebno za aerodrome kao šta su Frankfurt ili Madrid, ali kad planirate putovanje u manje poznati kutak planeta ova jednostavna stranica bi vam mogla pomoći. Treba voditi računa da nisu baš ažurni i moguća su manja odstupanja. Tražilicu možete zanemariti.

seatguru.com – Neke kompanije dozvoljavaju odabir sjedala prilikom kupovine karata. Uz pomoć seatguru.com možete vidjeti koja mjesta su bolja a koja manje bolja.

tsa.gov – Šta se sve ne smije unositi u avionsku kabinu? Stranice je američka ali može dobro poslužiti.

londontoolkit.com – Vjerujem da će mnogima rješiti zavrzlame oko povezanosti londonskih aerodroma.

aviation-safety.net – Oprez! Ovo definitivno nije stranica za one koji se boje aviona i bolje je da ju niti ne otvaraju. Ustvari, bolje ju je uopće ne otvarati. Međutim ako vas već stvarno zanima pouzdanost neke avio kompanije ili određenog tipa aviona kao i povijest eventualnih nesreća, to je pravo mjesto sa pravim odgovorima.

flightmemory.com – Ovdje fino upišete svaki let koji ste preživjeli i… let za letom dobiti ćete vrlo detaljnu i zanimljivu statistiku sa mapom letova. Tada ćete napokon vidjeti koliko ste kilometara i sati/dana/godina proveli u zraku

planefinder.net – Letovi u realnom vremenu, pogledajte šta i tko vam to leti iznad glave. I kamo. Crveno označeni avioni su u realnom vremenu, narančasti malo kasne jer se radi o drugom standardu. Europa i SAD su skoro cijeli pokriveni osim nižih visina

flightradar24.com – Ista stvar kao i gornji link samo varijacija na temu, međutim za razliku od gornjeg prati avione i na nižim visinima čak i na aerodromima. Imaju odličnu aplikaciju za smrtphone

fearofflyinghelp.com – Strah od letenja je gadna stvar i mnogima ograničavajući faktor. Ovo je dosta hvaljena stranica sa on line tečajem na engleskom kojim bi trebali odagnati taj strah. Besplatno je, pa zašto ne pokušati ako se bojite letenja?

Vlak

seat61.com – Uvjerljivo najbolja stranica sa dobrim podacima o vlakovima u cijelom svijetu. Informacije o voznim redovima, cijenama, rezervacijama a ima čak i slika, da znate šta vas očekuje

zeljeznice.net – Još jedna stranica o vlakovima, ovaj put na hrvatskom jeziku i orjentirana na ove naše.

interrailnet.com – Kakvi bi ovo korisni linkovi bili bez linka na interrail?

željezničke karte – Ovdje možete pogledati neke cijene željezničkih karata unutar Hrvatske i s polascima iz Hrvatske u inozemstvo. Također ako želite možete i kupiti karte.

talijanske željeznice – Vozni red i kupovina karata za vlakove u Italiji

austrijske željeznice – Vozni red i kupovina karata za vlakove u Austriji i vozni red za vlakove po Europi

bahn.com – Stranica njemačkih željeznica, navodno najbolji vozni red za vlakove unutar Europe

urbanrail.net – Mape i opis svih metroa i gradskih željeznica na svijetu. Pregledno, jednostavno i informativno sa direktnim linkovima na originalne web stranice

sinfin.net – Popis svih željeznica po zemljama sa daljnjim linkovima na originalne stranice

Brod

brodske linije – Sve brodske linije na našoj strani Jadrana, vrlo pregledan vozni red

aferry.co.uk – Trajekti u Europi, sve na jednom mjestu

directferries.co.uk – Link vrlo sličan gornjem

sailingeurope.com – Najam raznih plovila za više zemalja na jednom mjestu – NOVI LINK

Bicikl

bikeroutetoaster.com – Planiranje rute za pedaliranje. Nakon definiranja rute daje i graf elevacije terena šta je jako korisna opcija

Alternativni prijevoz

gorivo.com – Najpoznatija stranica pomoću koje možete s nekim podijeliti trošak prijevoza automobilom (vašim ili tuđim) ako nađete nekoga da putuje u vašem smjeru istog dana

pravila stopiranja – Dosta opširno opisana neka pravila koja bi trebalo primjenjivati ukoliko se želi nekamo što brže stići (ne slažem se baš sa svima). Također je navedena i lista zemalja s opisom da li je tamo autostop uobičajen ili ne.

hitchhikers.org – Ovdje se javljaju vozači koji bi nekoga poveli, često i bez naknade. Dođe nešto kao stopiranje bez da se izađe na cestu i digne palac

ride4cents.org – Slična stranica kao i gornja

Kampiranje

camping-croatia.com – Udruga kampista hrvatske, nezaobilazna stranica za sve koje zanima kampiranje, obavezno pogledajte njihov forum gdje možete naći vrlo kvalitetne informacije vezane za kampiranje

autokampovi – Vrlo pregledna slovenska stranica sa popisom svih ili gotovo svih autokampova u Hrvatskoj, Sloveniji, Bih, Crnoj Gori i Srbiji

noćenje kamperom – U kojim zemljama se smije noćiti uz cestu a u kojima ne, i koje je ograničenje brzine za kampere i kamp kućice možete doznati na ovom linku

vuča kamp kućica – Ne može se bilo koja kampica vući s nekim određenim autom, ovdje možete na jednostavan način vidjeti koja odgovara a koja ne.

Smještaj, svijet

– Informacije o hostelima u Europi možete naći na sljedećim linkovima:
bugeurope.com

hihostels.com – ako nemate karticu možete 10% depozita platiti u njihovom uredu u Zagrebu

ratestogo.com
hostelz.com
agoda.com – dobri su za hostele u Aziji
hostels.com
hostelbookers.com
Vodite računa da neki od ovih gore navedenih pretraživača naplaćuju proviziju šta povećava cijenu. Nastojite koristiti one koji nemaju takvu praksu.

hostelworld.com – Ovaj site treba izbjegavati. Iako mnogi ljudi s njima nisu imali problema, ipak ih ima dosta koji jesu. Ne tvrdim da nikako ne valjaju ali mogućnost da popušite lovu ovdje je veća nego inače.

booking.com – Rezervacija hotela u svijetu, plaćanje tek u hotelu. Komentari su realni jer pravo komentiranja imaju isključivo klijenti koji su stvarno koristili rezervirane hotele. Nakon odjave iz hotela šalju link na mail gdje klijenti mogu upisati komentar.

hotelclub.com – Također služi za rezervaciju hotela ali ima lošu stranu šta se mora platiti unaprijed. Dobra stranica za potragu rent-a-cara pod uvjetom da želite renomirane rent-a-car kompanije

hotels.com – Site na hrvatskom jeziku

venere.com
otel.com
alpharooms.com
asiarooms.com
hoteltravel.com

hoteli blizu aerodroma – Pomoću ovog linka naći ćete hotele najbliže odabranom aerodromu

airbnb.com
homeaway.co.uk
homeaway.com
Vodite računa da neki od ovih gore navedenih pretraživača naplaćuju proviziju šta povećava cijenu. Nastojite koristiti one koji nemaju takvu praksu.

unusualhotelsoftheworld.com – Kome je to dosadilo spavati u uvijek istom i dosadnom smještaju? Istina, to često nije jeftina opcija ali ovdje možete naći sva neobičnija prenoćišta na jednom mjestu

tripadvisor.com – Hrpe i hrpe komentara na razne hotele diljem svijeta…

sloveniaholidays.com – Smještaj u Sloveniji, dobar izbor za Bled i Bohinj

Alternativni smještaj

hospitalityclub.org – A ovo je prava stvar za one koji žele uštediti neku pinku. Prijavite se i možete kod nekoga boraviti ili nekoga ugostiti. Naravno da je sve besplatno.

couchsurfing.org – Ista stvar kao i na gornjem linku, i isto tako besplatno.

homeexchange.com – Razmjena stanova po principu ”ja u tvoj stan a ti u moj”. Usluga nije besplatna ali je uvijek jeftinije nego hotel ili apartman

stay4free.com – Slično kao i gornji link

Volontiranje

volonterski centar Zg – Dobar način da se vidi svijeta, upozna more ljudi i usput nekome i pomogne. Često sam sretao putnike koji su upravo na ovaj način putovali.

wwoof.org – Volontiranje na organskim farmama

idealist.org – Volontiranje i poslovi, negdje se mora platiti za smještaj i hranu

helpx.net – Jedna dobra i pregledna stranica za volontiranje, mnogi nude stan i hranu u zamjenu za rad

workaway.info – Stranica na istu temu kao i gornja

Hrvatska

heartofistria.org – Za sve one koji misle istražiti Istru malo bolje. Klikom na “Turistički itinereri” dolazite do dobrih i opširnih brošura o istarskim kaštelima, arheološkim parkovima i sakralnim objektima.

hfhs.hr – Hrvatski ferijalni i hostelski savez, mislim da njih ne treba posebno predstavljati.

zastita-prirode – Dobar pregled svih nacionalnih parkova u Hrvatskoj.

gorskikotar.hr – Za sve ljubitelje Gorskog Kotara i one koji to žele postati.

vikendi.com – Može pomoći u slučaju da nemate ideje kamo za vikend.

hrvatske plaže – U slučaju da nemate ideju na koju plažu bi se mogli spustiti. Šteta šta je samo na engleskom jeziku.

blue flag – Osim pregleda spiska svih plaža u Hrvatskoj koje su označene “plavom zastavom”, možete pogledati plaže i u drugim zemljama.

Zdravlje

cdc.gov – Na ovom linku možete za svaku zemlju vidjeti koje boleštine tamo haraju. Jedini savjet koji vam mogu dati je – pazite na sebe ali ne dozvolite da vam paranoja uništi putovanje 😉

cdc malaria ; cdc tabela ; cdc mapa – Malarija je boleština koju se relativno jednostavno da izbjeći ali koja je kronična, tj. uzročnik doživotno ostane u onome koji ju je jednom pobrao. Na ovom linku naći ćete sve potrebne informacije gdje u pojedinim područjima ima malarije, kakve vrste, koji su lijekovi nedjelotvorni a koji preporučeni. Bez obzira na ove informacije obavezno se posavjetujte sa liječnikom specjalistom, kako se da zaključiti po raznim iskustvima najkompetentniji u Hrvatskoj su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockfellerovoj ulici u Zagrebu. Ne budite ludi i nikad ne uzimajte lijekove bez konzultacije s liječnikom i bez da pročitate indikacije!

nathnac.org – Stranica sličnog sadržaja kao i gornja ali ova je britanska

who.int – Nakon cijele priče sa svinjskom gripom WHO nije moja najomiljenija organizacija ali to ne znači da nemaju dobru stranicu. Na ovoj možete vidjeti mape rasprostranjenosti poznatijih bolesti kao šta su žuta groznica, dengue, meningitis itd kao i naći dosta korisnih informacija.

Razno

publicholidays – Svi praznici u svim državama svijeta, i to sve na samo jednom mjestu

worldstandards.eu – Koliko puta ste se zapitali koji se napon ili standard utičnice koristi u zemlji kamo upravo putujete? Slijedite ovaj link i ovu vrstu informacija naći ćete na jednom mjestu.

mobileworldlive.com – Mape pokrivenosti mobilnih telefonskih mreža po zemljam u svijetu. Nemaju se kompanije objavljenu pokrivenost, ali većina ima. Sad ne možete reći ”nismo znali da tamo nema signala”

omniglot.com – Odlična stranica koja se bavi svjetskim jezicima a za one poznatije dostupne su vam i uobičajene fraze. Za sve one koji na novom putovanju žele ovladati bar osnovama od osnova lokalnog jezika i za one koje žele dešifrirati lokalno pismo

skyscraperpage.com – Ljubitelji nebodera moraju znati za ovu stranicu. Na jednom mjestu možete usporediti sve nebodere u pojedinom gradu i naći ih na mapi. Osim njihove visine mogu se pročitati i još neki osnovni podaci

world-newspapers.com – Na jednim mjestu linkovi za sva, ok… gotovo sva svjetska glasila na engleskom. Od turizma do politike, za one koji vole baciti oko na lokalnu štampu prije puta. Ili nakon, da provjere nije li njihov posjet ostavio traga

mosttraveledpeople.com – Kome god je palo na pamet da je obišao pola svijeta slobodno može svoje putničke kilometre odmjeriti sa ostalima… i vjerojatno dobiti kompleks viška

postcrossing.com – Šaljete i primate razglednice. I to one prave. Tako da… nemojte se žaliti da vam nitko ne piše jer se za to sad možete pobrinuti sami

oanda.com – Jedan od poznatijih konvertera valuta

xe.com – Još jedan konverter valuta