Palolem Beach, 07.11.1999.

Zadnja ili bar predzadnja prilika za ”delfin trip”. Šetao sam rano ujutro po plaži ”dok me nisu našli” i to ponudili. Cijena je sa 200 pala na 100 Rs koju sam i prihvatio uz ono obavezno ”nemoj reći drugima jer oni plaćaju više”. Prvo smo trebali odgurati barku u vodu. Težila je sigurno 700 tona. Oni turiste ponekad gledaju kao radnu snagu, baš kao ribar koji mi je prije neko jutro predložio da mu pomognem nešto raditi. E pa da ne bi još i radio. Valjda se neki turišti ufuraju u atmosferu pa dirinče a ovi to koriste.

Na moju radost to je bila jedna od onih starinskih barki s pomoćnim trupom s desne strane zbog stabilnosti, naravno s motorom straga. I stvarno, nakon što smo zaplovili uvjerio sam se da je izuzetno stabilna. Posadu broda je sačinjavao jedan par turista, dva domoroca i ja. Ovi turisti nisu bili raspoloženi za druženje kao što sam i pretpostavljao pa mi i nije padalo na pamet da bilo što kažem. Mislio sam dotada da delfine moraš tražiti daleeeko od obale. Bili su malo dalje u desno, možda na par stotina metara od obale. Ponekad smo bili okruženi njima, izlazili su na površinu i hvatali zrak, ponekad par komada jedan za drugim. Kad bi ga digli dovoljno visoko mogao sam im vidjeti i rep. Planirajući dolazak u Gou nisam mislio da ću i to vidjeti. Čak i na povratku, kad sam mislio da je s programom gotovo nailazili smo na delfine i zaustavljali se promatrajući ih. Bilo je divno gledati životinje slobodne u prirodi, makar s malo veće udaljenosti. Minimalna udaljenost bila je 20-ak metara, dovoljno da se vidi, nedovoljno da se okine fotografija sa jeftinim ”idiotom”.

Ostatak dana je prošao u iščekivanju ručka pa onda i večere, šetnja do telefona, kupovina keksa i razglednica – jednom riječju ljenčarenje. Namjeravao sam jedan dan odvojiti za posjet Madgaonu ili kojem drugom gradu međutim fjaka je prevladala.

Navečer je grunula kiša, puno jača nego prije neki dan. Do tada kišu sam jedino vidio u Jaipuru, Pokhari i sad ovdje u Goi. Prepao sam se da ne bude neka frka kao tjedan dana ranije u Bengalskom zaljevu. Smirio sam se nakon što se malo stišala. Valovi su uz buku tukli o obalu, čak sam na početku mislio da grmi. Na kraju se ispostavilo da haluciniram malo više nego što sam mislio.